Rabu, 18 November 2009

Pengalaman Jadi Fasi.....

26-28 JUN 2009:sebenarnye x de ape nak dicitekan sangat pasal jadi fasi year-5 nie tapi na cite sekadar yang perlu je..tempatnye kat taman pertanian kongkong-masai..tapi yg sedihnya ana sorang je fom 2 antara fasi-banin,yg lain sume fom 4.. ari petama jadi fasi adela cam kekok skit sbb first time jadi fasi tapi masih bolelah.. betolak ke lokasi naik kereta ustazah Ismahturrahmah(srih),sampai dlm kul 5-6 kemudian prasmian dan trus solat Asar..seterusnye aktiviti dirikan pangkalan,makan,solat Isya' pastu ade night-walk..mase nightwalk para fasi jage kat sepanjang jln yg dilalui budak2 dan ana bertugas jaga peserta banat,nampak berbagai gelagat drpd diorang..abis je nightwalk ade minum malam pastu refleksi fasi-peserta,guru-fasi..time yg x suka mase hirasah,betape susahnye nak kejut diorang ntuk hirasah..ade yg ngigau dan mcm2 lagi..disebabkan itu,ana tepakse tido 1jam je(1.30-2.30),takpela..redo je..maklumla kite kan mujahidin kena la bekoban tido skit, barula kuat..esoknya rutin mcm biase,qiam,subuh,senam pagi.Kemudian aktiviti seterusnya jungle tracking.Ana cuma mengekori kumpulan 'anak buah' di sepanjang perjalanan meredah hutan..Macam2 belaku,sesatlah,dapat buah free...akhirnya bila dah sampai sume lepak sebab penat.Malamnya pula ada persembahan,bolehla nak dikatakan kreatif.Sume buat persembahan termasuk abg2 fasi..Inilah saat yg ditunggu2,bila abis je persembahan hari dah agak lewat malam dan abg2 fasi becadang nak bagi 'buah tangan' sikit kat diorang.Disebabkan petang tadi disiplin,adab dan etika semasa mukhayyam diorang tak amalkan kini tibalah masa pembalasan.Aulad disuruh kawat dan dipantau fasi banin,manakala banat,itu ana tak tau sbb bkn ana yg conduct.Selepas selesai,abg2 & kakak2 fasi ade refleksi cam biase.Psgi esoknya,bangun solat subuh,ma;thurat,senam pagi dan besiap ntuk balik & majlis penutup.Kumpulan ana dpt tempat ke 2 kesrluruhan.Bila selesai, sume balik..Kenangan yg paling best ialah abg2 fasi boleh cari &makan buah kat dusun tu bila2 time free..itulah kenangan ku,,,

Tiada ulasan:

Arkib Blog

cute hamster

Feeding fish free